Det här, mina vänner, är en god paj. Supergod, och dessutom enkel. Ingen matberedare, inget kavlande, inga kladdiga fingrar, ingen förgräddning. Enda nackdelen är en läskigt hög andel smör i receptet... vilket förmodligen är den huvudsakliga anledningen till att pajen är så himla god. Sa jag att den är god förresten?
OK, recept. Blanda följande i en bunke:
1,5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsdinkelmjöl
0,5 dl havregryn
(Såhär långt rena hälsokosten alltså. Men nu är det slut med det.)
Tillsätt även:
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Rör om. Och nu är det helt kört för alla pointsräknare. Rör ner
175 g smält smör/margarin
Tryck ut degen i en pajform med t ex baksidan av en sked. Lägg på valfri fyllning i form av frukt eller bär (frysta eller färska). Pajen på bilden innehåller hallon, körsbär och vinbär. Blanda och strö sedan över
0,5 dl socker
0,5 tsk potatismjöl (socker- och potatismjölsmängden kan man givetvis reglera efter syrlighet och saftighet på frukten/bären)
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, 20 min.
I ursprungsreceptet, som jag för övrigt har adopterat från mamma, tar man 3 dl vetemjöl istället för dinkel och havregryn. Det blir också gott, testa det om ni tycker min variant ovan verkar lite för nyttig ;-)!
Igår gjorde jag samma paj som ovan, fast med körsbär och lime. Jag använde en (1) lime, och hade rivet skal i degen och saften i fyllningen. Riktigt bra, eftersom körsbären var väldigt söta. Man kan förstås också greja med kryddor, t ex kardemumma i degen blir jättegott till plommonpaj. Jag har också blandat lite kakao i degen i en päronpaj, det blev både snyggt till de "bleka" päronen, och smarrigt förstås. Så låt fantasin flöda, och ta sedan en promenad efter maten. Lång!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar