Chili-äppelchutney
6 äpplen, skalade och delade i mindre bitar
1 gul lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
färsk ingefära, en bit stor som ett finger ungefär, riven
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
2 dl äppelcidervinäger
2 dl råsocker
Blanda allt i en rymlig kastrull och låt sjuda på svag värme i ca 1 timme. Ha locket på, eller på glänt, under större delen av koktiden, men ta av det mot slutet om konsistensen ser ut att bli för lös. Häll upp på varma rengjorda burkar (jag brukar ställa in dem i ugnen på 100 grader under tiden jag kokar chutneyn). Jag vet inte om det är nödvändigt att förvara dem i kyl sedan, men det blir inte mer än 1-2 burkar, så jag ställde in dem för säkerhets skull.
Kryddig äppelkompott
Det här receptet är inspirerat av det här, men eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma så utvecklade jag en egen variant. Väldigt gott blev det, och jag gillar idén att kunna använda moset/kompotten till såväl mat, dessert samt ost. Vi testade på kex med ost, men hade bara en billighetsvariant av grevé med gummiliknande konsistens och rätt trist smak hemma. Kan bara bli bättre med en bättre ost... När det gäller russin så vill jag rekommendera Saltå Kvarns ekologiska sultanrussin. Jag är dålig på att beskriva smaker, men de här är liksom mjukare i smaken, och inte lika aggressivt stickigt söta som Sunmaid och ICA/Coops egna varumärkeskopior. Dessutom bättre för miljön. Nåväl, till receptet:
6 äpplen, skalade och delade i mindre bitar
1 citron, rivet skal och saft
10 torkade aprikoser, finstrimlade
1 dl russin
1 bit kanelstång
2 stjärnanisar
1 1/2 dl mörkt muscovadosocker
1 dl vatten
Blanda allt i en kastrull och sjud på svag värme i 25 minuter, tills äpplena börjar bli mosiga. Häll över i varma rengjorda burkar som ovan.
1 kommentar:
Hej!
Jag håller just på göra din äppelchutney av årets äpplen och det doftar ljuvligt! Tack för receptet!
/Anna 18
Skicka en kommentar