Annicas plommonsaft (ca 2,5 liter)
2,5 kg plommon (Victoria, i mitt fall)
2 citroner
7,5 dl vatten
13 dl socker
Koka upp vattnet. Lägg i sköljda plommon och tunt skivad citron. Sjud på svag värme i ca 10 minuter. Rör om och mosa sönder plommonen (potatisstöt!) lite under tiden. Häll fruktmassan i silduk och låt rinna av. Häll sedan tillbaka saften i den rengjorda grytan. Koka upp igen, tillsätt sockret, rör till det har löst upp sig och koka totalt 5 minuter. Låt saften svalna något och fyll sedan på plastflaskor (inte ända upp - saften tar större plats när den frusit!) och lägg i frysen när de har svalnat ännu mer. (Man kan förstås tillsätta konserveringsmedel och förvara utan frys också, men jag har mycket frysutrymme och fryser därför hellre.)
Saften blev faktiskt jättegod, grabbarna gillade den skarpt, och dessutom blev den ju jättesnygg!
1 kommentar:
Gudars så tjusigt!
Skicka en kommentar